Ludwig and Beyond

Fringe Orchestra ft. Carlo Nardozza, Reiner Witzel & DJ Vindictiv

Fringe Orchestra is de jaarlijkse samenwerking tussen het Fluid Orchestra en het Conservatorium Maastricht. Deze editie componeert Fluid Orchestra leider Jesse Passenier een uitdagende crossover, met bijzondere rollen voor DJ Vindictiv, trompettist Carlo Nardozza en saxofonist Reiner Witzel.

Gevormd uit studenten en alumni van het Conservatorium Maastricht, vat de bezetting drie conventionele formaties samen: het symfonieorkest, de bigband en de electric band. Dit stemt overeen met de mix van stijlen die Passenier hier neerzet, de grenzen verkennend van klassiek, jazz, funk, drum ‘n bass en hip hop. Openend met een referentie naar Beethoven’s ‘Ode an die Freude’, is Ludwig and Beyond geboren.

Een behoorlijk bereik van stijlen wordt gemixt, maar met Rogier van Otterloo Award winnaar Jesse Passenier, door de jury gevierd om zijn volwassen en geweldig creatieve componeren en arrangeren (RvO Award 2017), is deze uitdaging in vertrouwde handen. Passenier is bekend om zijn vele arrangementen voor het Metropole Orkest, daarnaast schreef hij onder meer voor The Heritage Orchestra, het Clazz Ensemble, het Nederlands Symfonieorkest en de Koninklijke Marinierskapel en werkte hij samen met artiesten als Kurt Elling, Vince Mendoza, Jacob Collier, Jörg Achim Keller, Reinier Baas, Ruben Hein, Ellen ten Damme en vele anderen.

Carlo Nardozza studeerde trompet in Maastricht met Rob Bruynen, Claudius Valk en Bert Joris waar hij cum laude slaagde. Tijdens zijn studie startte hij zijn eigen Carlo Nardozza Kwintet en begon hij voor deze band zijn eigen muziek te schrijven met sterke referenties naar wereldmuziek.
Zij tourden in België, Roemenië, Frankrijk en Italië, waar zij hun eerste album “Making Choices” presenteerden, welke zeer goed werd ontvangen in de Belgische pers. Hun tweede album kwam in 2008 uit. De groep ontving  3 prijzen in 3 verschillende landen: de Blue Note Young Jazz Price (BE), de prijs voor Beste Composities bij het Tremplin Jazz Festival Avignon (FR) end de Jerry Van Rooyen Jazz Award (NL). Nardozza speelde in Henri Texier’s Red Route Kwintet en werkte met Bert Joris, Philip Catherine, George Duke, Bobby Shew, Lee Konitz, Rosenberg 3, het Brussels Jazz orchestra, de WDR Big Band en vele anderen.
Op dit moment is hij lid van de European Jazz trumpets met onder meer Pierre Drevet, Dennis Leloup, Bert Joris. Recente releases zijn “11” in duo met pianist Michelino Bisceglia, en Duology, een tweede duo album met bassist Christophe Devisscher.

Reiner Witzel studeerde saxofoon bij de “Musikhochschule Köln” en de “Manhattan School of Music” in New York met onder andere Bob Mintzer, David Liebman, John Purcell, Bill Evans, Dick Oatts. Hij ontving een studiebeurs van het ministerie van cultuur Nord-Rhein-Westfahlen en talrijke prijzen, waaronder de Promotionele Prijs van de Stad Düsseldorf.
Met zijn eigen groepen de “Reiner Witzel Group”, “Witzel`s Venue” en “Drei im roten Kreis” bracht hij CD´s uit met gasten als David Sanborn, Lew Soloff en Vernon Reid.
Hij tourde over de hele wereld, van Noord- en Zuid-Amerika tot Afrika en Azië, speelde op vele festivals, waaronder het Montreux Jazzfestival, Moscow Jazzfestival, Montevideo Jazzfestival en het Yaounde Jazzfestival.
Hij doceert saxofoon bij Düsseldorf College of Music, het Frankfurt College of Music en het Conservatorium Maastricht.

DJ Vindictiv, alias Chris Smith (1978), werd verliefd op scratching en mixen in de vroege jaren ’90 – een kunst die sinds dag één een sleutelrol vervulde binnen de hip hop muziek.
Als 15-jarige jongen kocht hij zijn eerste draaitafel. Vier jaar later raakte hij tot in de finale van de Dutch DMC (Disco Mix Club) Championships. Een belangrijke volgende stap was zijn tijd met DJ Grazzhoppa’s DJ Big Band, waarmee Vindictiv op grote festivals stond, zoals Lowlands, Jazz Middelheim en Roskilde.
Als scratch DJ en producer maakte hij muziek in zeer diverse stijlen, in samenwerking met groepen als Nul Elf Acht, Pieter Matthys & Sons Uniques, het Fluid Orchestra en Says Who? & DJ Vindictiv. Daarbij deelde hij het podium met artiesten als Public Enemy, De La Soul, Kid Koala, Wayne Shorter, Eric Vloeimans, Baba Sissoko.

Fringe Orchestra
Jorik Bergman – Dwarsfluit / Piccolo
Pierre Vyncke – Altsaxofoon / Klarinet
Gregor Oehlmann – Altsaxofoon
Robin Rebetez – Tenorsaxofoon / Basklarinet
Katharina Pfeifer – Tenorsaxofoon
David Jans – Baritonsaxofoon
Karin van Rens – Hoorn
Felix Brassel – Trompet
Sten Pelzer – Trompet
Yenzi Mseleku – Trombone
Martin Garnier – Bastrombone
Micky Hong – Piano
Tizaan Alphonso – Toetsen
Nicolás Martín Alfaro – Elektrische Gitaar
Martin Löhrer – Basgitaar
Yannick Heselle – Contrabas
Arno Grootaers – Drums

 

Zo 16 dec, 20:30 | Muziekgieterij
Deuren open: 20:00
Let op: deuren blijven gesloten tijdens het concert

Vooraf:
Diner van 18:00 – 20:00

Copyright © 2018 Fluid Foundation
Fluid Festival on Facebook
Fluid Festival on Facebook
Fluid Festival on Instagram